Cum să Citim și Înțelegem Etichetele Anvelopelor – Un Ghid Practic

Când vine vorba de alegerea anvelopelor potrivite pentru vehiculul tău, înțelegerea informațiilor de pe etichetele anvelopelor este esențială. Aceste etichete oferă date importante despre dimensiuni, tip, performanță și siguranță. Acest ghid practic te va ajuta să descifrezi și să înțelegi aceste informații esențiale.

1. Dimensiunea Anvelopei

Dimensiunea anvelopei este indicată printr-o serie de numere și litere. De exemplu, o etichetă care arată „205/55 R16 91V” poate fi descifrată astfel:

  • 205 reprezintă lățimea anvelopei în milimetri.
  • 55 este raportul de aspect, adică înălțimea anvelopei exprimată ca procentaj din lățimea sa.
  • R indică faptul că anvelopa este de tip radial.
  • 16 reprezintă diametrul interior al anvelopei în inci, care trebuie să se potrivească cu diametrul jantei.
  • 91 este indicele de încărcare, care arată greutatea maximă pe care o poate suporta anvelopa.
  • V reprezintă indicele de viteză, arătând viteza maximă la care anvelopa poate funcționa în siguranță.

2. Indicele de Încărcare și Viteza

Indicele de încărcare și simbolul vitezei sunt esențiale pentru siguranță. Indicele de încărcare (de exemplu, 91) reprezintă greutatea maximă pe care anvelopa o poate suporta, iar simbolul vitezei (de exemplu, V) indică viteza maximă recomandată pentru anvelopă.

3. Data de Fabricație

Data de fabricație este codificată în ultimele patru cifre ale codului DOT (Department of Transportation). De exemplu, dacă codul este DOT 3219, înseamnă că anvelopa a fost fabricată în săptămâna 32 a anului 2019.

4. Simbolurile Specifice

Anvelopele pot avea diverse simboluri care indică specializările lor, cum ar fi:

  • M+S (Mud and Snow): Indică o anvelopă proiectată pentru noroi și zăpadă.
  • Fulg de nea într-un munte cu trei vârfuri: Indică o anvelopă de iarnă care îndeplinește standardele specifice pentru performanța pe zăpadă.

5. Etichetarea UE a Anvelopelor

În Uniunea Europeană, etichetele anvelopelor includ și informații despre eficiența consumului de combustibil (de la A la G), aderența pe suprafețe umede (de la A la G) și nivelul de zgomot exterior.

Concluzie

Înțelegerea etichetelor anvelopelor te poate ajuta să faci o alegere informată atunci când achiziționezi anvelope noi. Informațiile despre dimensiune, tip, capacitate de încărcare și viteză, precum și alte specificații, sunt esențiale pentru alegerea anvelopei corecte, care să asigure siguranța și performanța optimă a vehiculului tău. Asigură-te întotdeauna că anvelopele alese corespund cerințelor vehiculului tău și stilului tău de conducere, pentru detalii poti apela la Vadrexim, expertii in domeniu.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept