Cei care doresc sa obtina permisul la aceasta categorie trebuie sa aiba permis categoria B deja obtinut si varsta de minimum 21 de ani.
Permisul de conducere iti ofera o independenta aparte deoarece atunci cand ai si permis de conducere, si masina, nu mai trebuie sa depinzi de nimeni altcineva pentru a te deplasa dintr-un loc in altul.
Multi tineri isi doresc sa obtina permisul de conducere imediat cum implinesc varsta de 18 ani si mai mult decat atat, isi propun sa devina soferi de meserie, adica sa obtina categoriile C si E, deoarece piata de munca pentru soferi profesionisti se dezvolta continuu.
Care este cel mai potrivit moment pentru a face scoala de soferi?
Ideal este sa incepi orele de condus atunci cand afara este vreme buna. Pentru a reusi acest lucru, iti poti face dosarul la inceputul anului astfel incat in primavara sa ai toate documentele necesare, orele de teorie finalizate si sa poti incepe orele practice de condus.
Bineinteles, nu este exclus sa faci scoala de soferi chiar si iarna, numai ca, in conditii de vreme dificila este posibil sa iti fie mai greu sa controlezi foarte bine masina, fiind pentru prima data la volan.
Care este bugetul de care ai nevoie pentru a incepe scoala de soferi in 2021?
Costurile pentru scoala de soferi difera in functie de categoria pe care doresti sa o obtii. Pret scoala de soferi :
Categoria A (si toate subcategoriile AM, A1, A2) este specifica vehiculelor pe 2 roti. Aici preturile sunt cuprinse intre 1.000 de lei si 1.400 de lei in functie de categorie si de costurile practicate de fiecare scoala de soferi in parte.
Pentru categoria B, preturile se incadreaza intre 1.000 de lei si 2.200 de lei. Diferentele sunt date de particularitatile fiecarei scoli de soferi in parte, de includerea sau nu a fisei medicale in pret, de tipul de masina pentru care optezi pentru orele de condus.
Categoria C si C+E are preturi mai mari si acestea variaza in functie de vechimea permisului de categorie B, de experienta. Costurile variaza intre 2.700 de lei doar pentru categoria C si pot ajunge pana la 3000 – 3100 de lei pentru categoria C+E.
Cei care doresc sa obtina permisul la aceasta categorie trebuie sa aiba permis categoria B deja obtinut si varsta de minimum 21 de ani.
Categoria D este specifica soferilor de autobuz. Costurile orientative se situeaza intre 2.200 de lei (daca deja ai permis categoria C sau D1 de cel putin 1 an) si pot ajunge pana la 5.000 de lei (daca deja ai permis categoria B).
Care sunt documentele solicitate la inscrierea pentru obtinerea permisului de conducere?
Evident ca fiecare scoala de soferi ofera suportul potrivit pentru a intelege exact de ce documente ai nevoie. Insa este bine sa stii dinainte aceste detalii ca sa nu luat prin surprindere.
Indiferent de categorie, sunt obligatorii cartea de identitate, fisa medicala si taxa pentru scoala de soferi. Plata se poate face integral sau, in foarte multe cazuri, si in rate.
In functie de categoria pe care doresti sa o obtii, documentele de mai sus vor fi completate si cu altele. Pentru categoria B, de exemplu, sunt adaugate si urmatoarele documente: fisa de scolarizare, cazier, fotografii, diploma de studii, fisa sau carnet cu evidenta orelor de conducere.
Pentru categoriile C+E si D, exista pe langa documente specifice si limitari particulare de varsta. Pentru categoria C+E, varsta minima legala de obtinere a permisului este de 21 de ani, iar pentru categoria D este de 24 de ani.
Cat dureaza scoala de soferi in 2022?
Ca o concluzie ca sa stim cat dureaza scoala de soferi sa spunem ca perioada de scolarizare pentru obtinerea permisului de conducere la categoria B este de 4 saptamani, in care sunt incluse 24 ore de legislatie rutiera si 30 de ore conducere practica.