Cauze si simptome in boala Alzheimer. Diagnosticarea bolii Alzheimer (P)

[ad_1]

La nivel mondial numarul persoanelor care sufera de diferite afectiuni si boli este foarte ridicat. Exista anumite boli sau afectiuni medicale care sunt foarte frecvente, iar una dintre acestea este boala Alzheimer. Din nefericire vorbim despre o afectiune care nu are un tratament care sa duca la vindecarea pacientului.

Din acest motiv este foarte importanta diagnosticarea precoce, in faze incipiente. In acest mod pacientul va putea beneficia de abordari care sa limiteze efectele negative ale bolii si sa ofere pacientului si apartinatorilor acestuia o viata cat mai apropiata de cea normala.

Ce trebuie sa stii despre boala Alzheimer?

Boala Alzheimer este incadrata in categoria afectiunilor progresive care duce in timp la degenerarea celulelor neuronale si in cele din urma la moartea celulelor afectate. Statisticile sunt ingrijoratoare in privinta acestei afectiuni, avand in vedere ca la fiecare 3 minute cel putin o persoana primeste acest diagnostic la nivel mondial. Mai mult, trebuie subliniat faptul ca Alzheimer este afectiunea cea mai des intalnita drept cauza pentru aparitia dementei.

La fel ca si in cazul altor afectiuni medicale, este foarte important sa fie cunoscute principalele simptome care pot indica instalarea bolii. Printre acestea se regasesc tulburarile de memorie ocazionale. Daca acestea pot fi vazute drept normale in anumite situatii, in timp aceste tulburari de memorie ocazionale persista si avanseaza, ducand chiar la afectarea activitatilor zilnice. Acesta este un indiciu semnificativ ca vorbim despre boala Alzheimer.

Alte simptome in cazul pacientilor care se confrunta cu Alzheimer sunt tulburarile de personalitate precum confuzia sau suspiciunea, tulburarile de vorbire, de dispozitie sau chiar de gandire. Alti pacienti pot manifesta dezorientare in spatiu si timp, dar si halucinatii. Tot in cadrul simptomelor putem adauga teama obsesiva de anumite persecutii sau vatamari, lipsa de interes la adresa familiei sau a prietenilor, dar si o manifestara agresiva fata de anumite persoane sau obiecte cu care persoana in cauza interactioneaza.

Factorii de risc si diagnosticarea bolii Alzheimer

Factorul de risc cel mai des intalnit este varsta, Alzheimer fiind o afectiune tot mai des intalnita in cazul persoanelor care au trecut de varsta de 65 de ani. Factorul ereditar nu trebuie neglijat in cazul bolii Alzheimer, acesta fiind un risc important pentru persoanele care au rude de gradul I care au avut Alzheimer sau care sufera in prezent de aceasta afectiune. La acesti factori de risc putem adauga si sexul, femeile fiind mai predispuse la aceasta boala.

Stilul de viata si nivelul educational completeaza factorii de risc. Consumul de alcool, alimentatia nesanatoasa sau persoanele cu anumite afectiuni cronice manifesta un risc mai ridicat de a dezvolta boala Alzheimer. In privinta nivelului educational, persoanele cu un nivel ridicat de educatie manifesta un risc mai mic de a dezvolta afectiunea.

Diagnosticarea bolii Alzheimer trebuie facuta doar intr-un centru medical specializat. Intr-un astfel de centru medical se pot folosi metode precum evaluarea cognitiva, utilizarea de markeri imagistici si evaluarea biologica, iar gradul de precizie al acestor metode este de 90% atunci cand acestea sunt aplicate de medici specializati.

[ad_2]